Hasznos tanácsok grillezéshez

-
BBQ tudásbázis, 2023.03.07.

Hasznos tanácsok grillezéshez

Hamarosan itt a grillszezon. Összegyűjtöttünk néhány tippek, hogy a grillezés kellemes és biztonságos élmény legyen.


Grillezésnél fontos, hogy biztonságosan és hatékonyan használd a grillsütőt. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek:

  • Figyelj az ételre: A grillen sült ételek könnyen átsülhetnek, kiszáradhatnak vagy megégnek. Fontos, hogy folyamatosan kontrolláld az ételeket. Figyeld az időt vagy a maghőmérőt
  • Használj megfelelő hőforrást: minden típusnak megvannak a saját előnyei és hátrányai. Figyelj ezekre, teszteld és tökéletesítsd a sütésedet
  • Válassz megfelelő alapanyagokat: a grillre nem minden étel való. A megfelelő alapanyagról lentebb írunk részletesebben
  • Használj jó fűszereket: a grillezett ételek ízesítése rendkívül fontos. Használj olyan fűszereket, amelyek jól passzolnak az ételhez, és amelyek nem égnek meg a grillen.
  • Tartsd tisztán a grillezőrácsot: ezt ugye nem kell magyarázni... Egyébként az ételek jobban tapadnak a piszkos grillezőrácsra
  • Tartsd be a biztonsági előírásokat: agrillezés során fontos, hogy biztonságosan használd a grillsütőt. Tartsd távol a gyerekeket és a háziállatokat, és soha ne hagyj üresen a grillezőt.

alapanyag kiválasztása

Az első és legfontosabb lépés a tökéletes alapanyag kiválasztása, itt legyen szó kezdő vagy akár profi grillmesterről. Kezdő szinten érdemes a könnyebb, olcsóbb, egyszerűbb húsokat, zöldségeket, vegetáriánus fogásokat választani mint pl: kolbászok ezer féle változata ízlés szerint, cukkini, gomba, répa, hagyma vagy a nagy klasszikus jó minőségű grillezhető sajt. Tudásunk és rutinunk fejlődését követően emelhetjük a tétet alap húsok felhasználásával pl: csirkemell, csirkecomb, tarja szelet, saslik. Szárnyasokat, és a házi, vagy akár mangalica sertést, érdemes előző este egy 3%-os sóoldatba eltenni, ez azt jelenti, hogy 970 gramm vízhez 30 gramm sót adunk (ha lehet finomítatlan erdélyi vagy tengeri só legyen). Felejtsük el az előre becsomagolt és pácolt húsokat. Sóoldattal, és pár alap fűszerrel mi is igazi íz bombát készíthetünk, de ha maradunk a só bors duónál se baj, néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak.

A kezdő szinten túl is vagyunk, lépjünk a profi szint felé két lépést. Alapanyag és fűszerezés felhasználásában szinte teljesen ugyan az mint az alapok, csak itt már bátrabban forgathatunk a rácson akár egészben hagyott csirkemellet, vastagabb szelet mangalica tarját, vagy akár már bátran dobjunk a grillzöldség mellé pár szeletet steaket is.

Profi BBQ / grill szint

Itt már szinte csak a képzelet szabhat határt, hogy mit és hogyan szeretnénk megsütni sorolhatnám A-tól Z-ig.

Tüzelés technika

Ha grillezés akkor általában a faszén, vagy a briquette a legelterjedtebb formája a tüzelésnek. FONTOS, faszenet is csak és kizárólag megbízhatót, minőségit, adalékanyag mentest vásároljunk.

Beszéljünk egy kicsit a tüzelés technikájáról. Alapvetően két részre lehet osztani, direkt és indirekt módszer:

  • Direkt sütés alatt értendő a mindenki által legtöbbet használt nyílt láng, parázs feletti sütés 150 C°-os hőtartománytól. Itt a még nyers alapanyagunk közvetlenül érintkezik a tűzzel, és sül készre.
  • Indirekt sütés már igényel némi rutint is, itt már ki kell alakítanunk egy direkt és indirekt oldalt, ez nagyobb sütőknél egyszerű, jobbra vagy balra tesszük a tüzelő részt, ha szüksége készítsünk be magunknak egy vizes edényt amit a tűztér részhez téve visszafogja az elszabadult hőmérsékletet és 110-150C°között tartja a grillt, és az indirket zónában bátran süthetünk akár 8-10 órán keresztül is.

Álló BBQ sütőkben a tűzhely felé vizes edényt teszünk. Mozdony smokernél pedig magával a tüzeléssel és a meleg áramlattal kell tökéletesen játszani. Fontos, hogy ezek mind zárható sütők legyenek.

Ezzel a módszerrel már bátran készíthetünk amúgy egész kiterített csirkét, pecsenye kacsát, bbq oldalast, tépett húst, bárány combot.

A kedvenc módszerem mostanában ezzel a technológiával a reverse sear steak sütés, amikor is először csak melegítjük, kicsit füstöljük a húst az indirekt zónában kb 35-42C°-ig, majd pihentetés után mehet a direkt zónába készre pirítani. Ez egy atombiztos steak sütési technológia, ha van otthon egy maghőmérőnk szinte elronthatatlan, és az első lépést akár 1-2 órával a készre sütés előtt is megcsinálhatjuk, ha tudjuk megfelelően pihentetni a húsunkat. (alufólia alatt kg 30C°-os hőmérsékleten).

Köszönjük az alap információkat a Grillakadémiának!

dr. Kovács T. Lóránt

Tetszett a(z) Hasznos tanácsok grillezéshez magazin cikk? Ha igen, oszd meg másokkal!
Tetszett a(z) Hasznos tanácsok grillezéshez magazin cikk? Írd meg véleményed!

További BBQ magazin cikkek

Füstös ízek Mesquite városából

Texas rodeó-fővárosában, Mesquite-ben 1958 óta tartanak bikalovaglást, de a település különleges kulináris élvezeteket is kínál egy több mint hatvan éve működő családi barbeque-shopban.

BBQ helyek, 2023.07.24.

10 követendő alapszabály faszenes grillezésnél

Számos szerethető dolog van a nyárban – minden bizonnyal az egyik legélvezetesebb, hogy kitörhetünk a konyha keretei közül és a teraszon vagy a kertben, de akár egy nagyobb túra alkalmával a természetben is megsüthetjük az ebédre, vacsorára szánt finomságokat.

BBQ tudásbázis, 2023.07.18.

BBQ ételek egy amerikai sörfőzőnél Budapesten

Nemrég nyitott meg a Nyugati Pályaudvar közelében Budapest legújabb BBQ étterme. A hazai kisüzemi sörpiacon már ismert Tim Helmick immár több mint tíz éve él Magyarországon. A Timco BBQ vendégeinek pedig nem csak a négy legfontosabb BBQ stílust mutatja be, hanem azt is, milyen az igazi virginiai vendéglátás.

BBQ helyek, 2023.03.09.

"narrow"
Gear.svg